money.bgфото: TUREBПочти половината от необходимата електроенергия ще се добива от възобновяеми

...
money.bgфото: TUREBПочти половината от необходимата електроенергия ще се добива от възобновяеми
Коментари Харесай

Прогноза: Cвeтът щe дoбивa пoлoвинaтa oт нyжнoтo eлeĸтpичecтвo oт вятъpa и cлънцeтo дo 2050-a

money.bg

фото: TUREB

Почти половината от нужната електрическа енергия ще се добива от възобновими източници до 2050 година, защото производството на ток от слънцето и вятъра става все по-евтино.

Сериозната смяна за идващите три десетилетия ще се наложи поради увеличаващото се ползване и потребности, свързани с електричество. Освен това вложителите са вложили $13,3 трилиона в нови планове, излиза наяве от отчет на Bloomberg.

Действията, които ще доведат до по-малко потребление на твърди горива, ще окажат удобно влияние върху климатичните промени. Енергията от вятъра и слънцето ще способства за ограничение на нездравословните излъчвания, за които в Париж се договориха правила.

Очаква се до 2050 година половината електричество да се създава от слънцето и вятъра, а още 21% да се добиват от хидро, нуклеарни и други възобновими източници на електрическа енергия.

Въглищата ще са най-големият губещ през идните години, като техният дял в енергийния бранш ще се намали от 37% на 12% през 2050 година.

Останалите възобновими източници включват геотермални системи, горивни кафези и устройства, които извличат сила от приливните талази. Все още обаче не ясно кой от всички разновидности ще се окаже най-икономичен за всеобщо приложение.

Прогнозата е, че доста народи ще заложат на възобновими източници до 2030 година, което ще помогне за реализиране задачите, контрактувани в Парижкото съглашение. Една от тях е да се понижи покачването на температурите до два градуса.

От 2010 година насам цената на силата, създавана от вятъра, е паднала с 49%, а тази на слънчевата сила се e намалила с 85%.

За да отстрани светът изцяло излъчванията на парникови газове от енергийния бранш, технологиите, в това число улавянето на въглерода и съхраняването на хидро- и слънчева сила би трябвало да обезпечат към 13 000 терават часа.

Това е еквивалентно на половината от електричеството, създавано за ден в този момент. Но даже всяка страна да премине към потреблението на възобновима електрическа енергия, към момента остават нездравословните излъчвания от коли, кораби въздушния превоз и отоплителните системи.

Европа заема водещата роля в тази смяна, като източниците на възобновима сила ще обезпечават 92% от електричеството в района.

Китай и Индия, които не престават да построяват централи на въглища, ще добиват към 2/3 от тяхната електрическа енергия от слънцето и вятъра. А Щатите ще създават единствено 43% възобновимо електричество.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР